Handla hållbart mode online

Kläder och trender har länge varit viktigt i vårt samhälle. Men på senare tid har vi pratat om att köpa mindre, handla begagnat och hållbart. Dock fungerar inte second-hand för alla. Det är begränsat utbud, och inte alltid modernt. Därför har vissa företag valt att sikta in sig på att sälja hållbart mode istället, genom att exempelvis producera kläder där företaget är baserat för att dra ner på transportbehoven.

Vad är hållbart mode?

Mode kan vara hållbart på olika sätt. Det finns social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Men du kan också jämföra det med fast fashion, som kännetecknas av företag som Shein, där vi har hög kvantitet av produkter till låga priser. Tillverkningen ska vara snabb och därmed kan ofta arbetare och miljö ta stryk. Därför är inte fast fashion ekologiskt eller socialt hållbart, då ekologisk hållbarhet handlar om miljöpåverkan och social hållbarhet handlar om hur tillverkningen påverkar samhället.

Ekonomisk hållbarhet handlar istället om hur ekonomin påverkar oss. Det finns två större perspektiv. Det ena är att vi inte uppnått ekonomisk hållbarhet förrän ekonomin varken påverkar oss socialt eller miljön. Perspektiv nummer två är att vi inte uppnått det förrän ingen människa lever i fattigdom.

Oavsett vet du som konsument nu vad du ska tänka på.